Fisioteràpia i diabetis

Fisioteràpia i diabetis. Com et podem ajudar?

L’Organització Mundial de la Salut (OMS), defineix la DIABETIS com “una malaltia crònica que apareix quan el pàncreas no produeix insulina suficient o quan l’organisme no utilitza de manera eficaç la insulina que produeix”. Cada vegada augmenta més la població que pateix aquesta malaltia, per això la OMS, juntament amb la Federació Internacional de Diabetis (FID), han establert el 14 de novembre com el DIA MUNDIAL DE LA DIABETIS.

Hi ha dos tipus de diabetis, tipus 1 i tipus 2, tot i que també poden sorgir altres tipus de diabetis relacionades a determinades malalties o estats de salut. Uns exemples son: la diabetis relacionada amb la fibrosis quística, diabetis secundaria a medicaments o la diabetis gestacional durant l’embaràs. En aquest article t’explicaré els tipus de diabetis que hi ha i com pot intervenir la fisioteràpia per mantenir i millorar la qualitat de vida del pacient.

Diabetis tipus 1

Es caracteritza perquè l’organisme és incapaç de produir insulina o en produeix molt poca, per tant, cal administrar una dosis periòdica d’insulina. Se’n desconeix l’origen i actualment no es pot prevenir.

Diabetis tipus 2

Es produeix quan el cos segrega insulina de manera insuficient o quan el cos es torna resistent a la insulina. En molts casos, sol estar associada a situacions de sobrepès, per tant es podria arribar a prevenir millorant els hàbits de la vida diària, fent-los el més saludables possibles.

I ara si, quin paper juga la fisioteràpia en tot això?

La fisioteràpia té un paper molt important en la prevenció i el tractament de la diabetis. El/la fisioterapeuta et pot aconsellar i acompanyar en diversos tipus d’exercici físic moderat, d’aquesta manera es pot evitar o retardar-ne l’aparició, sobretot en el cas de la diabetis tipus 2.

D’altra banda, les persones que pateixen diabetis es poden trobar altres tipus de complicacions a causa d’aquesta malaltia, com el síndrome del túnel carpià, la osteoartritis, neuropaties, peu diabètic, mal d’esquena o dolor articular. Aquestes patologies poden ser pal·liades i tractades amb diverses tècniques de fisioteràpia, millorant de manera notable la vida dels pacients.

Per últim, recordar que el pacient també té moltes coses a fer per millorar el seu estat físic. És important tenir uns bons hàbits saludables en l’alimentació, eliminar el consum de tabac i alcohol, i mantenir un ritme de vida actiu.

 

Eva Solà Mascaró

Fisioterapeuta col·legiada 7765

Comments are closed.