Fred o Escalfor

Què m’hi poso? Fred o escalfor?

Quantes vegades ens hem fet mal i ens hem preguntat si era millor posar-hi fred o escalfor? Aquesta és l’eterna pregunta que ens fem tots davant d’una lesió. En aquest article et parlaré de les propietats que té el fred a nivell individual, també les propietats que té l’escalfor i al final, parlaré dels banys de contrast; un tècnica utilitzada des de fa molts anys per l’ésser humà.

Primer de tot, abans de parlar de les propietats individuals del fred i la calor apuntaré unes quantes consideracions generals:

  • El fred es posa en les primeres 24 – 48 hores després d’un procés traumàtic.
  • A l’esquena SEMPRE hi posarem escalfor ja que el fred faria contraure més la musculatura.
  • Utilitzarem el fred en les lesions esportives.

Fred

Com?  Utilitzarem bosses de gel convencional, bosses de gel químic (normalment de color blau) que podem comprar a la farmàcia o la clàssica bossa de pèsols. SEMPRE hi posarem un drap per evitar cremades a la pell.

Temps? Màxim 10 minuts deixant una hora com a mínim per descansar el teixit abans de tornar-lo a utilitzar.

Calor

Com? Bosses de gel químic que trobem a la farmàcia o manta elèctrica.

Temps? Màxim 20 minuts. Hem de vigilar que la temperatura no sigui molt elevada per evitar cremades. Posarem especial atenció en les zones on es palpa bé l’os, ja que al haver-hi menys musculatura és més fàcil que es produeixin cremades.

Banys de contrast fred-calent

Quan realitzem els banys de contrast sempre començarem utilitzant l’aigua calenta, i acabarem en fred o calent depèn de la lesió que tinguem.

L’aigua calenta estarà en una temperatura de 38 a 44ºC i la seva exposició serà de 4 a 6 minuts. Acabarem amb aigua calenta si tenim una lesió que de per si està freda, rígida o cronificada, com per exemple, després d’un temps de immobilització on els teixits estan rígids i empastats. 

Pel que fa a l’aigua freda, aquesta ha d’estar en una temperatura de 10-20ºC i la seva exposició serà durant 1-2 minuts. Acabarem amb l’aigua freda en les lesions que de per si mantinguin una temperatura elevada, com pot ser el cas de qualsevol inflamació.

 

*Els banys de contrast estan indicats en els següents casos:

  • Fase inicial o mitja d’un tractament de rehabilitació, sobretot abans de començar els exercicis per tal de preparar la zona.
  • Esquinços de turmell, fractures i/o qualsevol tipus de lesió que hagi generat inflamació i edema.
  • Molt útil després de  temps d’immobilització ja que ajudarà a la restauració dels teixits corporals a la normalitat.

 

*Els efectes que es produeixen al cos quan apliquem banys de contrast són:

  • Augment del reg sanguini, així es produeix l’estimulació de la vasoconstricció i la vasodilatació dels teixits.
  • En el cas dels hematomes, ajuda a netejar dels teixits i a reduir l’edema.
  • Disminueix el dolor i la rigidesa al cos. La seva utilització és molt útil abans de la realització d’exercici o rehabilitació.

Aquestes són les nocions bàsiques i generals de la utilització de l’aigua com a fi terapèutic. Us animo a tots a provar-ne els beneficis i a comprovar com de bé fa a les vostres lesions. Davant de qualsevol dubte, com sempre, ho consultarem a un professional mèdic.

 

Eva Solà Mascaró

Fisioterapeuta col·legiada 7765

Comments are closed.