Rampes musculars

Rampes musculars

A tots ens ha passat alguna vegada que un múscul determinat comença a fer senyals d’espasme muscular i que, involuntàriament, comença a contraure’s i de seguida apareix la rampa. Com bé sabeu, la sensació no és massa agradable ja que alguns són realment molt dolorosos. Però, perquè és produeixen?

Les rampes en esportistes es solen produir per fatiga o esgotament muscular (per una manca d’entrenament), per un desequilibri electrolític (dèficit d’alguns minerals) o deshidratació. A part d’esportistes també es poden donar en embarassades, persones amb varius i persones sedentàries per problemes de mala circulació que dificulten el retorn venós. Una altra causa possible en l’aparició de rampes pot ser una ineficiència biomecànica; si fos el cas s’hauria de millorar el nostre esquema biomecànic, estirar i potenciar la força muscular dels llocs afectats.

Les famoses rampes nocturnes són degudes a que deixem el múscul en una posició d’escurçament durant molta estona i es fatiga. Quan succeeixi ens aixecarem del llit i realitzarem alguns estiraments suaus per tal de relaxar i estirar la musculatura.

Els llocs més comuns on apareixen les rampes són els panxells, també anomenats bessons, les cuixes, peus i mans. Tot i que la possibilitat de tenir rampes hi és en tots els músculs que estan sota el nostre control voluntari (músculs esquelètics).

Per tal de prevenir-les és important que quan es fa esport es realitzi un bon escalfament amb moviments dinàmics abans de l’activitat física, i després d’ella cal realitzar uns bons estiraments. També és important hidratar-se bé (2 litres d’aigua al dia aproximadament, repartint-els durant el dia) i si les rampes són degudes a problemes circulatoris cal fer exercicis de retorn venós. Menjar aliments rics en minerals i seguir una dieta variada i equilibrada també és molt important.

Si tot i així apareixen rampes mentre es fa esport cal disminuir el ritme, reduint la intensitat de l’activitat i també cal realitzar estiraments al múscul afectat per tal de que es relaxi.

 

Eva Solà Mascaró

Fisioterapeuta col·legiada 7765

Comments are closed.