Massatge esportiu

Els diferents massatges esportius i la seva aplicació

El massatge esportiu és una eina que utilitzem molts fisioterapeutes per complementar el tractament de certes patologies. Aquest massatge ens és de gran utilitat per recuperar, rehabilitar o prevenir lesions i, combinat amb altres tècniques els seus beneficis estan enfocats tant a esportistes l’elit com amateurs.

Aquest tipus de massatge és molt diferent a un massatge relaxant. És una tècnica més intensa i el seu objectiu és preparar la musculatura per augmentar el rendiment esportiu.

Quins són exactament els objectius d’aquesta tècnica?

  • Prevenir possibles lesions millorant l’estat físic.
  • Mantenir la funció corporal correcte.
  • Restaurar i obtenir el to muscular adequat
  • Eliminar els residus metabòlics que es produeixen al fer esport.
  • Tractar les alteracions i patologies musculars.

Sabies que dins d’aquesta tècnica hi ha variacions ens la seva utilització segons el moment en què es troba l’esportista? Aquí t’ho explico:

  • Massatge de descàrrega: és perfecte per si has experimentat una càrrega elevada en el treball esportiu i també per preparar-te per a una competició que es pugui realitzar en un període curt de temps. Ajuda a eliminar l’estat de hipertonia muscular – excés de to-, normalitza els processos bioelèctrics i fa de prevenció davant de tendinopaties o fractures per estrès.
  • Massatge pre-esport: busca un augment del flux sanguini i d’aquesta manera els teixits s’escalfen i el sistema múscul-esquelètic es prepara per actuar al màxim de les seves possibilitats.
  • Massatge durant l’esport: s’utilitza per solucionar petits problemes o molèsties que van apareixent. És un massatge molt focalitzat al punt de dolor.
  • Massatge post-esport: es realitza immediatament o com a màxim 2 hores després d’acabar l’activitat física. Permet reduir el temps de recuperació dels teixits. També disminueix el cansament i els dolors musculars tipus “agulletes”.

Si t’agrada fer esport és important que entenguis que el teu cos necessita descarregar-se sovint per tal de que tu puguis seguir practicant l’exercici al nivell que t’interessa. Sinó a la llarga pot ser que et sentis fatigat i el teu rendiment disminueixi, a part de les lesions que poden sorgir. Així que el meu consell és que inverteixis temps per fer manteniments periòdics, un cop al mes, un cop al trimestre… això depèn de les necessitats de cadascú. No te’n penediràs.

 

Eva Solà Mascaró

Fisioterapeuta col·legiada 7765

Comments are closed.