Un fisioterapeuta és un professional sanitari que es dedica a avaluar, plantejar i dur a terme programes de rehabilitació (tractament) per millorar i recuperar la salut del cos. El fisioterapeuta no utilitza medicació en el seus tractaments, treballa majoritàriament amb les seves mans i pot utilitzar elements per complementar els seus tractaments com: aparells d’electroteràpia, embenats musculars, ganxos, agulles de punció seca, crioteràpia… això ja a criteri del professional i de la necessitat de la seva utilització.
Quan pensem en la fisioteràpia ens ve al cap el típic procés de recuperació després d’un accident o un traumatisme on s’ha vist afectada alguna part de l’esquelet possiblement per alguna fractura o senzillament s’ha hagut de dur a terme una immobilització. Però la fisioteràpia és molt més que això. Dins d’aquesta professió es troben grans especialitats, totes igual d’importants, per tal de restablir les condicions físiques i maximitzar la qualitat de vida. Dins les especialitats de la fisioteràpia trobem: aparell locomotor, neurologia, respiratòria, esportiva, pediàtrica, uroginecològica, geriàtrica, oncològica, dolor crònic… Cada una d’elles consta de grans professionals formats rigorosament per atendre les necessitats dels seus pacients.
Els fisioterapeutes es dediquen a restablir les condicions físiques i ajudar al cos a recuperar la seva salut després d’un procés patològic. Però no només fan això, una part important d’aquesta professió es la prevenció. Mitjançant un pla d’exercicis i tractament pensant individualment per a cada pacient, el fisio els ajuda a mantenir el seu cos en bones condicions tenint en compte les quatre dimensions de l’ésser humà: físic, psíquic, social i ètic/espiritual. És per això que comptar amb l’ajuda d’un fisioterapeuta sempre és una bona opció.
Per tant, si tornem a la pregunta que encapçala aquest article: HAIG D’ANAR AL FISIO? La resposta és que si creus que tens alguna patologia, del tipus que sigui, primer ho consultis al metge per tal d’obtenir un diagnòstic acurat i que després et posis en mans d’algun professional de la fisioteràpia, si és que la patologia ho requereix. Segur que et podrà ajudar a recuperar la teva salut. I en cas que no pateixis cap patologia en concret però ets conscient que tens una feina de gran esforç físic, passes moltes hores assentat, practiques esport de manera habitual o no en practiques gens… pots trucar a un fisioterapeuta perquè valori l’estat del teu cos i et dissenyi un pla de tractament per prevenir lesions futures i en cas necessari, el fisioterapeuta et derivarà a algun altre especialista si ho veu convenient.
Eva Solà Mascaró
Fisioterapeuta col·legiada 7765